Pages Navigation Menu

Racuchy – placuszki z jabłkami i kefirem

VN:F [1.9.22_1171]
Oceń przepis
Ocena: 3.9/5 (14 głosy oddano)
Racuchy - placuszki z jabłkami i kefirem

Przepis na racuchy – pyszne placuszki z jabłkami i kefirem (powiększ)

Racuchy z jabłkami zawsze powodują że wracam wspomnieniami do dzieciństwa. Obok naleśników i omletów to jedno z moich ulubionych śniadaniowych dań.

Moja babcia do racuchów używała zsiadłego mleka, jednak teraz nie łatwo dostać dobre zsiadłe mleko w sklepie.

Dla tego mam propozycję, aby zastąpić je kefirem. Będzie pysznie!

Składniki na racuchy z jabłkami:

  • 1 duży kubek kefiru (400 ml)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 jabłka
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenie
  • 3 łyżki cukru
  • Olej roślinny do smażenia (słonecznikowy, ryżowy lub z pestek winogron)

Jak zrobić racuchy z jabłkami:

  1. Kefir przelewam do wysokiego naczynia i miksuję dosypując mąkę.
  2. Dodaję cukier, całe jajka i proszek do pieczenia miksując wszystko, aż ciasto będzie gładkie.
  3. Jabłka obieram ze skórki i kroję na kawałki.*Ważne żeby kawałki jabłka nie były za duże. Czasem jednak kroję je w krążki, wykrawając gniazdo. Wówczas racuchy zamieniają się w jabłka w cieście racuchowym.
  4. Jabłka przekładam go ciasta i mieszam delikatnie łyżką. *Uważam, aby podczas mieszania nie rozdrabniać już jabłek.
  5. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju roślinnego. Łyżką formuję racuchy i smażę z dwóch stron na rumiany kolor.


Przed podaniem racuchy można oprószyć cukrem pudrem. Idealnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.

… i ugotowAnne :)

Smacznego :)

życzy PrzepisAni

(zobacz inne przepisy) 

Pin It

12 Comments

  1. dobre:)

  2. właśnie smażę,rozpływają się w ustach !

  3. Bardzo nie lubię niekompletnych przepisów, tym bardziej jak robię coś pierwszy raz – a w twoim przepisie w składnikach są jajka a w przygotowaniu o jajkach już nic nie wspominasz. Więc robie na czuja!!

  4. Dzięki za uwagę. Niedopatrzenie już zostało poprawione, mam nadzieje że smakowało przynakmiej…

  5. dziękuje przypomniałaś mi jak sie robiło ciasto na racuchy

  6. super przepis dzięki :)

  7. Nie wolno smażyc na oleju słonecznikowym, w wysokiej temperaturze staje się rakotwórczy.

  8. zrobiłam wg Twojego przepisu, są przeeeee pyszne!!!! dzięki!!!!!

  9. Są super i prze pyszne :D dzięki ;)

  10. Cos tu nie tak 400 ml kefiru i jedna szklanka mąki to trochę wodniste a przecież ciasto na racuchy musi być gęste. No nic spróbuje.

  11. Bobatko, mam nadzieję, że mimo wcześniejszych wątpliwości racuchy wg mojego przepisu Cię przekonały :)
    Pozdrawiam,
    Ania

  12. Wolę te racuchy od drożdżowych – są delikatniejsze, szybciej się robią i jeszcze szybciej znikają :) Do smaku proponuję dodać łyżeczkę cukru wanilinowego, szczyptę kardamonu i dwie szczypty cynamonu. A zamiast jednego jabłka świetnie sprawdza się również dojrzałe mango.

    Pozdrawiam

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

css.php