Pages Navigation Menu

Placki ziemniaczane

VN:F [1.9.22_1171]
Oceń przepis
Ocena: 5.0/5 (3 głosy oddano)
Przepis na placki ziemniaczane

Przepis na pyszne placki ziemniaczane (powiększ)

Placki ziemniaczane to danie które można jeść na wiele sposobów. Na słodko i na słono. Z sosem, cukrem lub śmietaną. Dzięki tej różnorodności placek ziemniaczany może być idealna bazą na obiad, kolację, ale także deser. A przepis na nie jest bardzo prosty.

Może się wydawać, że nie ma żadnej filozofii w zrobieniu placków ziemniaczanych. Też tak myślałam, aż zrobiłam swoje pierwsze. Mimo tego że były bardzo smaczne, były też nieco gumiaste. Widać lepiej korzystać ze sprawdzonego przepisu, niż polegać tylko i wyłącznie na „wydaje mi się”. Zatem kiedy już dopracowałam smak moich placków ziemniaczanych postanowiłam się nim podzielić. Oto przepis:

Lista składników na placki ziemniaczane:

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 3 jajka
  • 2 małe cebule (lub jedna duża)
  • 4 łyżki mąki
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić placki ziemniaczane:

  1. Ziemniaki obieram ze skórki i trę na tarce. *Jeśli chodzi o wybór oczek na ratce, to jest tu pewna dowolność. Ja wybieram średnie oczka, dzięki którym uzyskuję cienkie niteczki z ziemniaków. Można też zetrzeć na drobnych oczkach, wówczas ziemniaki utrzemy na jednolitą masę.
  2. Cebulę obieram i drobno siekam. Następnie smażę na maśle aż się zarumieni. *Zarumieniona cebula dodaje smaku plackom ziemniaczanym. Moja mama ucierała ją na tarce razem z ziemniakami, ale wtedy prawie nie było czuć smaku. Jeśli cebulę podsmażymy na maśle nada plackom fajny aromat i ciekawy smak.
  3. Do utartych ziemniaków dodaję zarumienioną cebulę, jajka, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszam.
  4. Dodaję 4 łyżki mąki. Ponownie wszystko mieszam.
  5. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość tłuszczu.*Używam najczęściej oleju rzepakowego. Idealnie nadaje się też olej z pestek winogron, olej ryżowy lub słonecznikowy. Jeśli placki smażymy na patelni teflonowej nie potrzebujemy dużej ilości tłuszczu.
  6. Wykładam ciasto na patelnię formując cienkie placki. Smażę z dwóch stron. Placki są gotowe kiedy nabiorą rumianego koloru, a skórka zrobi się chrupka.


… i ugotowAnne :)

Placki można podawać z dowolnym sosem (warzywnym, grzybowym, mięsnym), śmietaną lub cukrem. Wszystko zależy od tego, na co w danej chwili mamy ochotę. Świetnie też smakują bez dodatków. Najlepsze są jeszcze ciepłe, z chrupiącą skórką.

Smacznego,

życzy PrzepisAni.

(zobacz inne przepisy)

Pin It

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

css.php