Pages Navigation Menu

Pierogi ze szpinakiem i fetą

VN:F [1.9.22_1171]
Oceń przepis
Ocena: 5.0/5 (4 głosy oddano)
Przepis Ani na pierogi ze szpinakiem i serem

Przepis Ani na pierogi ze szpinakiem i fetą. (powiększ)

Pierogi kojarzą się zazwyczaj z kapustą, mięsem, grzybami. Pyszny obiad w domowym zaciszu domu rodzinnego. A jeśli nie chcę wciąż sięgać do tradycji? Wtedy gotuję pierogi… ze szpinakiem i fetą

 

Wiem, że lepienie pierogów dla niektórych osób może się wydawać czarną magią, ale to na prawdę nie jest trudne. Wystarczy spróbować.

 


Lista składników na pierogi ze szpinakiem i fetą

 

  • 450 g. mrożonego lub świeżego szpinaku.
  • 250 g. sera typu feta.
  • 500 g. mąki.
  • 1 jajko.
  • Pół cebuli.
  • Sól.
  • Pieprz.
  • Mielona gałka muszkatołowa
  • 200 ml ciepłej wody
  • 50 ml mleka
  • Łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • Jak zrobić pierogi ze szpinakiem i fetą

 

Zaczynam od przygotowania farszu, bo zanim zapakuję go w ciasto, powinien lekko ostygnąć.

 

  1. Na patelni rozpuszczam łyżkę masła.
  2. Siekam cebulę i podsmażam ją na rozgrzanym maśle.
  3. Dodaję szpinak oraz posiekany czosnek (może być także przeciśnięty przez praskę).
  4. Podsmażam około 10 minut. Zestawiam z kuchenki do ostygnięcia.
  5. Na stolnicę wysypuje 0,5 kg mąki i wbijam jedno jajko. Łączę część mąki z jajkiem. *Niektóre osoby nie dodają do ciasta na pierogi jajka, bo uważają, że ciasto może być twarde. Ciasto bez jajka, ale z mąki i wody też jest dobre, więc można go nie dodawać.
  6. Dolewam połączone z ciepłą wodą mleko i zagniatam ciasto. Ciasto zagniatam rękoma, niestety żaden mikser nie zrobi tego lepiej. Jeśli ciasto zacznie się mocno lepić do ręki, a ja nie zużyłam całej wody, trudno. W zależności od mąki wody można zużyć w nieco różnych proporcjach (mąki mają różną chłonność).
  7. Ciasto rozwałkowuję na bardzo cienki placek.
  8. Szklanką wykrawam w nim okrągłe placuszki, do których za chwilę zapakuję szpinak.
  9. W tym czasie szpinak ostygł, więc łączę go z pokruszoną fetą. Dodaję też pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej.
  10. Lepię pierogi nakładając farsz szpinakowy na wykrojone placuszki i mocno ściskając brzegi. Czasem żeby się łatwiej lepiły lekko zwilżam je wodą. Mnie mama nauczyła zawijać brzegi. Rozgniatam wówczas ciasto brzegów w palcach i zawijam tworząc ładny warkocz na brzegu pierożków.
  11.  Gotuję pierogi w lekko osolonej wodzie ok. 5 minut od wypłynięcia na wierzch wody.

Czasem do wody dodaję łyżkę oliwy. Mam wtedy pewność, że pierogi się nie skleją.

Po wrzuceniu pierogów do garnka warto je delikatnie zamieszać, najlepiej drewnianą łyżką, żeby nie przywarły do dna. Na raz wkładam tyle pierogów, aby zakryły dno garnka, ale nie leżały jeden na drugim.

 

Pierogi ze szpinakiem i serem feta fantastycznie smakują lekko podsmażone na niewielkiej ilości masła. Chrupiąca skórka i smak szpinaku z fetą bardzo smacznie się dopełniają.

 

Smacznego ,

Przepis Ani.

 (zobacz inne przepisy)

 

 

 

Pin It

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

css.php