Pages Navigation Menu

Ogórki małosolne

VN:F [1.9.22_1171]
Oceń przepis
Ocena: 5.0/5 (2 głosy oddano)
Przepis na pyszne ogórki małosolne

PrzepisAni na pyszne ogórki małosolne. (powiększ)

Latem idealnym dodatkiem do wielu posiłków jest ogórek małosolny. Zamiast sięgać po tego ze sklepu możesz zakisić swoje ogórki i cieszyć się ich smakiem.

Przepis na ogórki małosolne jest prosty i co najważniejsze – sprawdzony.

 

 

 

 

 

Podane ilości składników są idealne do wypełnienia 3 litrowego słoja. Ja często robię ogórki małosolne w kamiennym garnku, albo w szklanym słoju.

Lista składników na ogórki małosolne:

  • 2,5 kg małych ogórków gruntowych
  • 3 łyżki soli kamiennej (sól jodowana lub potasowa mogą spowodować, że ogórki będą miękkie i niechrupiące)
  • 6 ząbków czosnku
  • świeży korzeń chrzanu
  • kilka gałązek kwiatów kopru
  • ok. 2 litry przegotowanej wody
  • 1 łyżeczka gorczycy białej
  • opcjonalnie – 3 liście wiśni, 3 liście czarnej porzeczki, 3 liście chrzanu

W warzywniakach lub supermarketach bez problemu można dostać gotowy zestaw dodatków do kiszenia ogórków. Można ich użyć także do zrobienia ogórków małosolnych.

 

Jak zrobić ogórki małosolne:

  1. Dokładnie myję ogórki i wszystkie liście których będę używać.
  2. Wyparzam naczynie w którym będę kisić ogórki. *Jeśli kiszę je w słoju, wyparzam także nakrętkę.
  3. Obieram czosnek i korzeń chrzanu.
  4. Przegotowuję ok 2 litry wody.
  5. W gorącej wodzie rozpuszczam 3 łyżki soli w gorącej wodzie i odstawiam do ostygnięcia.*Zalewa którą wleję do naczynia z ogórkami powinna być letnia.
  6. Ogórki ciasno układam w naczyniu. Posypuję je łyżeczką gorczycy.
  7. Pomiędzy ogórkami układam 6 obranych ząbku czosnku, obrany kawałek korzenia chrzanu. *Jeśli używam liści wiśni i czarnej porzeczki również układam je między ogórkami.
  8. Zwijam gałązki kwiatów kopru i liście chrzanu (jeśli ich używam) i układam je ciasno na wierzchu ogórków.
  9. Kiedy solanka ostygnie zalewam nią zawartość naczynia.
  10. Jeśli ogórki robię w słoju zakręcam go nakrętką. *Jeśli w kamiennym naczyniu wierzch przykrywam talerzykiem, tak aby żaden ogórek nie wystawał. Obciążam talerzyk mniejszym naczyniem z wodą (może to być litrowy słoik, garnek, albo dokładnie umyty kamień. Kamienne naczynie przykrywam  ściereczką. Uwaga: nie powinno się zamykać szczelnie naczynia.
  11. Gotowe do kiszenia ogórki wstawiam do ciemnego, ciepłego pomieszczenia.
  12. Po dwóch dniach próbuję czy zakisiły się w odpowiednim stopniu. Jeśli nie, zostawiam je na jeszcze jeden dzień.


Po 2 – 3 dniach mogę już cieszyć się smakiem ogórków małosolnych własnej produkcji. Nic nie smakuje lepiej!

Smacznego!

 PrzepisAni.

(zobacz też inne przepisy)

Pin It

No Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Przepis na gulasz wołowy. Pyszny z kaszą lub ziemniakami. | Drugie danie | PrzepisAni - [...] A do pełni szczęścia ogóreczki małosolne! [...]

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

css.php