Pages Navigation Menu

Gołąbki z kaszą

VN:F [1.9.22_1171]
Oceń przepis
Ocena: 5.0/5 (2 głosy oddano)
Przepis na gołąbki z kaszą

Przepis na pyszne gołąbki z kaszą. (powiększ)

Gołąbki kojarzą nam się z nadzieniem z mięsa i ryżu zawiniętym w liście kapusty. Szukając nowych smaków zmieniłam jeden ze składników – ryż na kaszę. Wyszło pyszne danie! Spróbuj!

W mojej książce kucharskiej znajdziesz przepis na gołąbki z ryżem oraz na gołąbki z soczewicą. Poszukując nowego smaku zrobiłam gołąbki z kaszą. W dwóch odsłonach. Do połowy gołąbków użyłam kaszy pęczak, do drugiej połowy kaszy gryczanej. Oba warianty okazały się wyśmienite. A na co Ty masz dziś ochotę?

Lista składników na gołąbki:

  • 1 głowa białej kapusty
  • 500 g. kaszy (można użyć kaszy gryczanej lub pęczaka)
  • 500 g. mięsa mielonego
  • 250 g. boczku
  • 2 cebule
  • 10 kapeluszy suszonych grzybów
  • Sól i piperz do smaku
  • Kilka łyżek oleju do podsmażenia cebuli
  • Bulion do ugotowania gołąbków
  • Stopień trudności: 3/5


Jak zrobić gołąbki z kaszą:

  1. Grzyby zalewam ciepłą wodą i odstawiam aż zmiękną.
  2. W garnku o takiej wielkości aby weszła do niego cała głowa kapusty gotuję wodę z odrobiną soli.
  3. Kiedy woda zaczyna wrzeć wkładam do niego kapustę.
  4. Po kilku chwilach, wierzchnie liście miękną i nadają się do zdjęcia. Delikatnie odcinam je nożem przy nasadzie głowy kapusty czyli głąbiu i zdejmuję liść. Czynność powtarzam aż zdejmę wszystkie liście.
  5. Kasze gotuję i studzę. *Ważne żeby była dobrze ugotowana, do nadzienia gołąbków nie musi być sypka.
  6. Namoczone grzyby odcedzam i kroję w kostkę.
  7. Cebulę kroję i podsmażam na oleju.
  8. Boczek kroję w kostkę i smażę.
  9. Mieszam ze sobą kaszę, mięso, boczek, cebulę i grzyby. Doprawiam solą i pieprzem do smaku.
  10. Zawijam farsz w liście kapusty.
    • Farsz nabieram łyżką i układam na środku liścia.
    • Zawijam najpierw tylną część liścia, później boki do siebie i formuję gołąbka zawijając go w rulon z reszty liścia.
  11. Gołąbki układam w garnku z teflonem. Zalewam je bulionem. Gotuję przez ok 20 minut pod przykryciem. *Bulion powinien jedynie przykryć dno naczynia. Gołąbki możemy także upiec w piekarniku. Wówczas gołąbki układam w naczyniu żaroodpornym, zalewam bulionem, przykrywam i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piekę przez ok. 40 minut.

Sos przygotowuję osobno. W zależności na co mam ochotę może być pomidorowy lub grzybowy.

… i ugotowAnne :)

Smacznego życzy,

PrzepisAni.

(zobacz inne przepisy)

Pin It

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

css.php