Pages Navigation Menu

Ciasto marchewkowe

VN:F [1.9.22_1171]
Oceń przepis
Ocena: 3.2/5 (33 głosy oddano)
Przepis na ciasto z marchwi

Przepis Ani n a ciasto marchewkowe (powiększ)

Ciasto marchewkowe odkryłam jakiś czas temu. Pierwszy raz skusiłam się na nie na Kazimierzu w Krakowie.

Doskonale pamiętam ten upał, smak kawy i tę knajpkę. Już po pierwszym kęsie wiedziałam, że ten przepis wart jest uwagi.

W sieci znalazłam masę stron z przepisem na ciasto marchewkowe, choć kiedy mocniej się przyjrzałam, okazało się że to 3 powielane przepisy. No więc pokombinowałam i wyszło mi całkiem smacznie. Spróbuj i Ty.

 

Lista składników na ciasto marchewkowe

  • 2 szklanki startej na drobnych oczkach tarki marchewki (po obraniu jest to ok 350 g. marchwi)
  • 2 szklanki mąki (typ dowolny, ja używam 1850 – graham, ale zwykła tortowa też jest ok)
  • 4 jajka
  • 200 ml oleju (czyli niepełna szklanka)
  • 200 g. cukru ( używam brązowego cukru, ale biały też będzie w porządku)
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

składniki na ciasto (powiększ)

składniki na ciasto (powiększ)

 

 

 

 

 

 

 

 

Potrzebne będą jeszcze: miska, mikser, mieszadło albo duża łyżka, blacha do pieczenia – proponuję tortownicę o przekątnej 27 cm.


 

Jak zrobić ciasto marchewkowe

  1. Marchewkę obieram i ścieram na drobnych oczkach tarki.
  2. 4 całe jajka ubijam ze szczyptą soli, 200 g. cukru i 2 łyżkami miodu na puszystą masę.
  3. Do masy dodaję 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 200 ml oleju i łyżkę cynamonu. Wyrabiam na jednolitą masę.
  4. Dokładam mikser.
  5. Do powstałego ciasta dodaję 2 szklanki startej marchewki i mieszam dużą łyżka lub mieszadłem.
  6. Ciasto przelewam do tortownicy i wkładam do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika
  7. Piekę przez 40 minut

 

Do ciasta marchewkowego świetnie pasuje polewa czekoladowa lub śmietankowo – cytrynowa.

 

I znów UpiekłoMiSię :)

 

Smacznego,

Przepis Ani.

(zobacz inne przepisy)

Pin It

38 Comments

  1. Super przepis, placek rewelacyjny, pyszny i szybki w zrobieniu. Tylko ja trzymałam dłużej w piekarniku około 55 minut

  2. wypróbowałam osobiście i pokochałam to ciasto!
    znajomi w pracy również

  3. Teraz na serio. Właśnie po raz kolejny zabieram się do pieczenia. Ciasto wyszło znakomicie – pyszne, wilgotne, fantastycznie wyrośnięte. Najlepszą recenzją niech będzie fakt, że nawet teściowa je pochwaliła. Musiałem wtrącić swoje trzy grosze i dodałem łyżeczkę sody oczyszczonej. Pozdrawiam

  4. urozmaiciłam Twój przepis dodając do ciasta jeszcze kandyzowaną skórkę pomarańczową, wyszła prawdziwa pychotka!
    można też robić je w formie babeczek
    jestem zupełnym beztalenciem cukierniczym, naprawdę przyjemny przepis, dzięki!

  5. piekłam,pychotka,polecam!!

  6. naprawdę dobre i proste

  7. Sensacyjnie dobra strona. Dzięki za ten wpis. Uważam że masz zdolności na wiele kolejnych takich uaktualnień. Nie zapomnę.

  8. Robię to ciasto już trzeci raz- dokładnie wg przepisu, wychodzi idealnie- właśnie wyjęłam z kombiwaru (mam niepewny piekarnik) i już nie mogę się doczekać, gdy jutro będziemy się nim zajadać na urodzinach chrześniaka :) Musze jeszcze tylko wynaleźć jakiś równie rewelacyjny przepis na polewę. Masz może sprawdzony?
    Pozdrawiam. :)
    I dziękuję- za spojrzenie na marchewkę inaczej, otwarcie się na pieczenie i za słowa pełne uznania usłyszane od bliskich :)

  9. ciasto które zrobiłam nie było smaczne bo ja nie umiem robić ciast, ale pewnie ciasto zrobione przez kogoś innego byłoby lepsze.

  10. @ ja_

    Jeśli chodzi o polewę, najczęściej ucieram 3 łyżki masła z 250 g. serka mascarpone i 2 łyżkami cukru pudru. czasem zakwaszam łyżką soku z cytryny. Idealnie pasuje do ciasta marchewkowego :)

  11. wyszlo mi niskie nie wysroslo za bardzo ale smaczne

  12. dzięki bardzo pyszne.

  13. Ile to będzie marchewek :) bo ja mam dwie lewe do pieczenia i przepisów

  14. Ciasto bardzo smaczne. Zaskakuje jedynie wysokością – bardzo niewiele urosło! To jedyny zarzut:)

  15. Niestety ale wg przepisu 40min to za krótki czas….

  16. Rewelacja!wreszcie potrafię upiec…..żegnaj moja kawiarenko z ciastem….zaczynam pichcić sama…polecam,łatwo szybko i przyjemnie :)

  17. Tez polecam, pyszniutki i latwy w wykonaniu a przede wszystkim zdrowy.

  18. To najlepszy przepis internetowy na ciasto marchewkowe w całym necie!!!pyszniutkie,zdrowe,bez sody, mięciutkie i nigdy nie opada!!!wszyscy zazdroszczą przepisu:)mój synek je uwielbia!!!dziękujęi pozdrawiam!!!

  19. a mozna dodac orzechz wloskie do tego probowal ktos?

  20. Bardzo łatwy w przygotowaniu. Właśnie wstawiłam go do piekarnika :D

  21. Dziękuję za przepis. To było pierwsze porządne pieczenie w mojej karierze i pełen sukces :) Ciasto wyrosło, jest b.smaczne, cieszy oko i podniebienie. Aby ciasto było zdrowsze zastąpiłam część cukru ksylitolem (proporcja 1:1).
    Inna wskazówka – aby się nie napracować nad ścieraniem warto przepuścić 700 g marchwi przez wyciskarkę do soków – dostajemy ponad 1 szkl. pysznego soku i 2 szkl. wiórek marchewkowych w sam raz do ciasta.
    Pozdrawiam Wszystkich MarchewkoCiastoŻerców!

  22. Aniu,
    Super ciasto wyszło – dla mnie idealne, nie za słodkie. Długo szukałam takiego przepisu. Musiałam je trochę dłużej piec niż 40 min. Pozdrawiam :-)

  23. Dostalam od kolezanki na sprobowanie….pyszne….w sobote ja upieke ,)

  24. Chanelena,
    Wypróbowałaś? Pochwal nam się :)

    Ania

  25. Martyna,

    niedawno wypróbowałam dodanie orzechów włoskich. Wyszło bardzo smacznie, orzechy też pasują.
    Jeśli lubisz orzechy polecam Ci jeszcze jeden przepis z tego bloga – na biszkopt orzechowy http://przepisani.pl/posilek/deser-slodki/biszkopt-z-orzechami-na-swieta/

    Ania.

  26. a jak sę ma 3 jajka tylko to wyjdzie? czy trzeba zmniejszyc proporcje?? prosze o szybka wskazówkę :)

  27. Powinno wyjść :) ja niezbyt często trzymam się wszystkich wytycznych i wypróbowuję przepisy z lekką modyfikacją. w tym przypadku mam przeczucie że będzie dobrze.

    Pozdrawiam,

    Ania

  28. Takie ciasta to ja lubię – szybko i łatwo ! Robiłam je już kilka razy i za każdym razem się udaje. Dziś dla odmiany dodałam tylko 3 jajka i te odpadki marchewki co zostały z sokowirówki. W dodatku do końca wszystko mieszałam mikserem. Pomyślałam co wyjdzie to wyjdzie a wyszło pyszne, wyrośnięte i pachnące ciasto marchewkowe! Polecam

  29. Super ciasto ja urozmaicam dwoma garściami posieknych orzechów. No i polewa marcepanowa do tego i super.

  30. czy ta marchew nie jest na zdjęciu starta na grubych oczkach? bo trąc na małych na dwie szklanki wyszło ponad 700 gram marchwii…

  31. fantastyczne!

  32. A czy próbowałaś może ciasta marchewkowego z marchewką inną niz pomarańczowa? Nie mam doświadczenia, a zastanawiam się, czy kogos skusiła chociażby czarna marchew…

  33. te ciasto jest mega dobre mezowi bardzo smakuje :) pieke ok. 55 minut

  34. Super ciasto! PYSZNE ;)

  35. Hej, mam pytanie.
    Właśnie próbuje ten przepis, ale nie wiem jaki jest czas pieczenia :)
    Proszę o szybką odpowiedź, ciasto jest już w piekarniku :)

  36. 40 Min :)
    Tak jak w przepisie, ale to moze się różnić w zależności od piekarnika, więc polecam sprawdzać od 30 minuty. Smacznego!

  37. jak myslicie nadaje sie przy ograniczaniu kalorii?

  38. Zasadniczo ma cukry, tłuszcze i węglowodany… nie wiem czy nie lepszy będzie biszkopt z orzechami, jest bez tłuszczu i bez mąki :)

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

css.php