Pages Navigation Menu

Babka piaskowa

VN:F [1.9.22_1171]
Oceń przepis
Ocena: 4.3/5 (12 głosy oddano)
Przepis na pyszną babkę piaskową

Wielkanocna babka. Spróbuj! (powiększ)

Babka piaskowa to ciasto które zazwyczaj gości na stołach w Wielkanoc. Ja piekę ją zawsze wtedy, kiedy mam ochotę na to pyszne ciasto.

Piekę je też wtedy, gdy mają wpaść znajomi, a ja nie mam zbyt wiele czasu na przygotowania.

Pyszne ciasto które może pojawić się na każdym stole w godzinę! Idealne go kawy z mlekiem lub mocnej, aromatycznej herbaty.


Lista składników na babkę piaskową:

  • 150 g masła (3/4 200 g kostki)
  • 200 g mąki pszennej (szklanka)
  • 150 g mąki ziemniaczanej (7 łyżek)
  • 200 g cukru (niepełna szklanka)
  • 4 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • esencja zapachowa – waniliowa

Jak zrobić babkę piaskową:

  1. Masło ucieram z cukrem na jednolitą masę. *Ważne żeby masło nie było prosto z lodówki, warto wyjąć je 10 minut wcześniej.
  2. Oddzielam żółtka od białek. Do masy dodaję pojedynczo żółtka, ciągle mieszając.
  3. Mąkę pszenną mieszam z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia i dodaję powoli do masy.Nie przejmuj się, że masa jest bardzo gęsta. Taka być powinna. Zmieni konsystencję po dodaniu piany z białek.
  4. W osobnym naczyniu ubijam pianę z białek, aż będzie sztywna.
  5. Pianę mieszam z utartą wcześniej masą. *Jeśli robię to robotem włączam go na najniższe obroty.
  6. Na koniec dodaję esencję zapachową – waniliową.
  7. Ciasto wykładam do okrągłej formy „z kominem”. Piekę przez 35 minut w 180 stopniach (z termoobiegiem).

Przed podaniem ciasto można opruszyć cukrem pudrem lub polać lukrem. Powiem tylko tyle – jest przepyszne!.

…. i znów upiekłoMiSię :)

Smacznego :)

życzy PrzepisAni.

(zobacz też inne przepisy)

 

Pin It

20 Comments

  1. pyyychota D

  2. PYCHOTA!!!!!!!!

  3. dzis zrobiłam babeczkę :) Wyszła bardzo dobra. Polecam przepis

  4. Dziekuje za świetny przepis .Moim maluchom bardzo smakowała babka a dla mnie przepis marzenie prosto i szybko. Pozdrawiam

  5. Może i przepis dobry, ale temperatura pieczenia chyba mocno przesadzona. Piekłam przy 160 stopniach i miałam po 15 minutach spalony wierzch.

  6. Pierwszy raz pieklem i sie udała :D a jestem budowlancem :)

  7. Robert, zatem moje gratulacje :) mam nadzieję, że poza babką znajdziesz na mojej stronie inne ciekawe przepisy, które przypadną Ci do gustu :)

    Pozdrawiam, Ania.

  8. ROBIE DZIS BABKE CIEKAWE CO Z NIEJ WYJDZIE ALE JESTEM DOBREJ MYSLI

  9. no i ja mam zamiar właśnie ją zrobić jestem ciekawa czy taka jest dobra :):):)

  10. Piecze się …. rośnie pięknie , i już mogę być dumna . . jeszcze 7 min w piekarniku ..

  11. Piekłam, pysszzna! Mój Mężczyzna aż się oblizywał, a teściowa zjadła mnie wzrokiem z zazdrości!
    P O L E C A M P R Z E P I S ! ! !

  12. Wyjęłam z piekarnika, polałam lukrem i nie mogę oprzeć się następnemu kawałkowi:) Naprawdę jest łatwa i pyszna!!!

  13. Pieklem pierwszy raz,wszystkim w rodzinie smakowalo,
    mi tez :)

  14. zrobilam. zostalo 10 minut do wyjecia z piekarnika. przy ucieraniu z mąką myslalam, ze mi zaraz MIKSER SPALI!!!! jeszcze nie wiem jak smakuje, ale wiecej juz nie bede robila tego ciasta. SZKODA MIKSERA!!!

  15. A nie trzeba dodawać proszku do pieczenia? Co prawda, zrobiłem taką samą babkę z podobnego przepisu, który różnił się jedynie brakiem esencji zapachowej. Ale zrobiłem nie na maśle tylko na margarynie i wyszedł delikatniutki zakalec na dnie. To wina tego, że dodałem margaryny zamiast masła?

  16. Huanita, też pierwszy raz robiąc tę babkę przeraziłam się gęstością masy. Przepis przekazała mi jeszcze moja babcia, widać ona ucierała ciasto nie mikserem a ręcznie, ale mój mikser daje radę, a nie jest to jakiś szczyt techniki. Kiedy masa mocno gęstnieje można zamienić końcówki miksera na te do ciasta drożdżowego, takie w formie spiralek. Mnie smak tej babki zachwyca, więc nawet miksera mi nie szkoda. Mam nadzieję, że ciasto smakowało przynajmniej.

  17. Marcin, proszek do pieczenia jest w przepisie, w składnikach i użyty w punkcie trzecim.
    Na zakalec może mieć wpływ wiele rzeczy, na przykład forma w której pieczemy ciasto. Ja do babki piaskowej używam zawsze formy z kominkiem, bo wtedy ciasto piecze się bardziej równomiernie. Użyty rodzaj tłuszczu nie powinien mieć wpływu na pojawienie się zakalca, jednak czasem babki mają to do siebie, że bywają złośliwe :) i może jej to nie podpasowało. Mam nadzieję, że delikatniutki zakalec Cie nie zrazi, a jeśli masz wątpliwości – masło czy margaryna, wypróbuj przepis raz jeszcze używając masła.

  18. wł pieke zobaczymy

  19. Właśnie próbowałam babę, pyszna, puszysta, bardzo delikatna.Użyłam margaryny zamiast masła i też jest super. Babę robiłam z dwoma synami, wszyscy po trochę sypaliśmy, miksowaliśmy ,mieszaliśmy:) Polecam przepis, warto wypróbować:)U nas ciacho z pewnością zagości na stole nie raz:)

  20. ja pojutrze go pieke i mam nadzieję że będzie pyszny

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

css.php